Zdrowy, szybki, lekki, dietetyczny, pożywny i tani obiad jednocześnie to niemożliwe? A jednak! Zobacz, jak w prosty sposób i dosłownie 15 minut przygotować pyszne i zdrowe jedzenie, czyli makaron ze szpinakiem. Przeczytaj poniżej znajdujący się przepis i wypróbuj go u siebie!

Przygotuj:

  • szpinak (naturalny lub mrożony)
  • makaron (najlepiej razowy)
  • ser feta lub ser mozzarella
  • 1 pomidor lub garść pomidorków koktajlowych
  • czosnek (ewentualnie cebulę)
  • przyprawy: bazylię/zioła prowansalskie, sól, pieprz
  • olej (rzepakowy lub z pestek z winogron)

Nie zaznaczyłam dokładnej ilości/miary przy każdym z produktów, ponieważ możesz ją śmiało modyfikować wedle uznania i potrzeby. Jeżeli chcesz, aby danie było bogatsze w szpinak – dodaj go więcej, stawiasz na pomidory – również wkrój ich więcej.

Przygotowanie

  1. Ugotuj i odcedź z wody makaron.
  2. Rozgrzej na patelni olej i delikatnie podsmaż posiekany w drobną kostkę czosnek.
  3. Dodaj szpinak (jeżeli jest mrożony, pamiętaj aby do końca się rozmroził; wykorzystując naturalny, posiekaj go). Wymieszaj go z czosnkiem i odczekaj około 2 minuty, co jakiś czas mieszając.
  4. Dodaj przyprawy (wedle uznania) i wymieszaj. Podsmaż jeszcze około 3-4 minut.
  5. Wrzuć pokrojone w kostkę pomidory i tak samo pokrojony ser. Wymieszaj.
  6. Wyłóż makaron na talerz, na to mieszankę z patelni. Możesz również makaron wrzucić na patelnię i wymieszać wszystko. Na koniec połóż jeszcze kilka kostek sera na wierzch.

SMACZNEGO!

 

Patrycja G.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ