Trufle z awokado i gorzkiej czekolady to prosty przykład na to, że dieta odchudzająca (czy tak jak w moim przypadku dieta na “różne dolegliwości”) nie musi być nudna i pozbawiona wszelkich przyjemności. Przepis na trufle czekoladowe znalazłam przypadkiem, gdy nie wiedziałam, jak wykorzystać awokado, którego smak początkowo w ogóle nie przypadł mi do gustu! Moje podejście do awokado się nieco zmieniło, ale przepis na zdrowy deser został i dziś właśnie postanowiłam się nim z Wami podzielić.

Trufle z awokado – przepis

Składniki:

  • 1 awokado
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady*
  • kakao do obtaczania trufli

opcjonalnie:

  • kilka orzechów
  • odrobina cukru kokosowego**

Awokado blendujemy na pastę i dodajemy do niej rozdrobnione kawałki orzechów oraz cukier kokosowy.

20170814_194719

Do pasty z awokado dodajemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej tabliczkę czekolady. Całość dobrze mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok. 20 minut lub na kilka minut do zamrażalnika.

20170814_195109

Gdy masa już zgęstnieje, formujemy z niej kulki i obtaczamy w kakao. Do obtoczenia trufli można wykorzystać też rozdrobnione orzechy lub wiórki kokosowe.

20170814_202046

Trufle czekoladowe przechowujemy w lodówce do 3 dni. Można je też zamrozić.

20170814_205336

* szczególnie polecam czekoladę marki Viviani, która jak dla mnie posiada najlepszy skład i smak!

** cukier kokosowy to moim zdaniem najzdrowszy zamiennik białego cukru, w szczególności dlatego, że posiada niski indeks glikemiczny.

3 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ