Nie powiem, że omlety to moja specjalność. Bardzo często zabierając się za omleta, kończę jedząc jajecznicę. Czegoś nie dodam lub dodam za mało, a w skutkach omlet nie chce się przewrócić na drugą stronę i wychodzi właśnie jajecznica 🙂 Ostatnio jednak tak udało mi się skomponować przepis, że wychodzi z niego całkiem dobry omlecik. Łapcie przepis!

Zielony omlet z gorzką czekoladą

(1 omlet = 1 porcja)

Składniki na ciasto:

  • 2 jajka
  • 25g odżywki białkowej (smak dowolny, ja dodaję akurat tą, którą mam pod ręką)
  • 40g mąki (u mnie zazwyczaj jaglana lub ryżowa)
  • 1 łyżeczka (około 3-4g) chlorelli (Ja używam chlorelli od Purellafood, bo mam pewność że jest wysokiej jakości)
  • 5-8g oleju do usmażenia omleta (ja polecam olej kokosowy)
  • odrobina wody do zblendowania masy

Składniki na wierzch omleta:

  • 1 dojrzała brzoskwinia
  • 25g masła orzechowego (zalecam masło płynne, aby można je było polać po omlecie)
  • 3 tabliczki gorzkiej czekolady (najlepiej 85%-wzwyż)
  • *opcjonalnie orzechy, inne owoce

Przygotowanie:omlet zielony z chlorellą i gorzką czekoladą

Składniki na ciasto zblendować na gładką masę. Konsystencja powinna być kremowa, niezbyt płynna i niezbyt gęsta. Masę wlać na patelnię rozgrzaną na oleju. Smażyć pod przykryciem na bardzo małym ogniu – około 3 minuty na jednej stronie i około 2 minuty na drugiej. Smażąc na drugiej stronie omlet, zdejmij przykrywkę, ponieważ skraplająca się woda z przykrywki sprawi, że omlet nie będzie chrupiący.

Usmażony omlet wyłóż na talerz. Udekoruj go pokrojoną brzoskwinią (lub innymi ulubionymi owocami), polej masłem orzechowym i posyp czekoladą pokrojoną w drobne kawałki lub orzechami.

 

Omlet jest naprawdę pyszny, a dzięki dodanej chlorelli ma właściwości prozdrowotne. Więcej o chlorelli i jej dobroczynnym wpływie na organizm, dowiesz się na Purellafood.

 

Patrycja G.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ