Budzimy się, wstajemy z łóżka i wtedy pojawia się problem. Co zjeść na śniadanie? Mamy dosyć kanapek, jajecznicy, czy parówek na gorąco. Dlatego warto poznać kilka prostych przepisów na pożywne śniadania.

Każdy z nas wie, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Jednak w ciągłym biegu często zapominamy o spożywaniu tego dania. Wypijamy kawę i uciekamy do pracy, szkoły czy na uczelnię. Po nocnej przerwie, która dla organizmu oznacza czas wypoczynku i regeneracji, ale jest także czasem głodzenia, śniadanie dostarcza nowej porcji energii i składników odżywczych.

Proste przepisy na śniadania dla każdego!

Omlet z duszonymi porami – na bogato

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 2 łyżki mleka,
  • 1 por,
  • 3 plasterki wędliny,
  • garść szpinaku,
  • po 1 łyżce oliwy i masła,
  • 50 g sera brie,

Przygotowanie:

Odciąć zielone liście pora. Białą i jasnozieloną część przekroić wzdłuż na 2 połówki, opłukać, osuszyć i pokroić na plasterki. Na patelnię wlać łyżkę oliwy i włożyć pory, doprawić solą, smażyć mieszając przez ok. minutę, następnie przykryć pokrywką i dusić ok. 2 minuty na małym ogniu. Zdjąć pokrywę i smażyć mieszając jeszcze przez 1-2 minuty. Na koniec dodać opłukany szpinak i wymieszać. Do miski wbić jajka, dodać mleko, doprawić solą i pieprzem i roztrzepać widelcem. Dodać zeszklone pory ze szpinakiem, pokrojony na kawałeczki ser brie, pokrojoną w kosteczkę wędlinę i wymieszać. . Rozgrzać większą patelnię o średnicy ok. 24 cm, włożyć masło i rozprowadzić po całej patelni. Wlać masę jajeczną i wyrównać powierzchnię. Smażyć na umiarkowanym ogniu przez ok. 2 – 3 minuty aż od spodu omlet się zetnie i lekko zarumieni. Następnie należy przykryć patelnię, aby omlet ściął się do końca.

Jajka w szynce!

Składniki:

  • 300g pieczarek, startych na tarce lub drobniutko posiekanych,
  • 4 łyżki drobno posiekanej cebuli,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/4 łyżeczki pieprzu,
  • 2 lyzki kwasnej smietany,
  • łyżka drobno posiekanej zielonej pietruszki,
  • 12 plasterków szynki,
  • 12 jajek.

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 200ºC. Wgłębienia muffinkowe lekko wysmarować masłem i każdy wyłożyć plasterkiem szynki, tak aby utworzyć kubeczek, szynka powinna również lekko wystawać poza brzeg wgłębienia. Pieczarki i cebulę podsmażyć na maśle, aż będą miękkie i cały płyn wyparuje, około 10 minut. Zdjąć z palnika, dodać kwaśną śmietanę i posiekaną pietruszkę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Równomiernie rozdzielić masę pieczarkową pomiędzy szynkowe kubeczki, na górę wbić po jednym jajku i piec aż białko będzie ścięte, około 15 minut. Wyjąć z piekarnika, lekko oprószyć solą i pieprzem i ostrożnie wyjąć z foremek. Można posypać dodatkowo szczypiorkiem.

Na słodko – czekoladowa kaszka z malinami

Składniki:

  • 1/2 szklanki wody,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 2 łyżeczki kakao,
  • 4 łyżki kaszy jaglanej,
  • cukier/miód lub inny preferowany słodzik,
  • 2 garście malin.

Przygotowanie:

Kaszę zmielić w młynku do kawy – to można pominąć w zależności od preferencji. Do garnka wlać wodę i mleko, dodać kaszę i kakao. Gotować około 15 min na wolnym ogniu do miękkości co jakiś czas mieszając – czas gotowania jest zależny od stopnia zmielenia kaszy. Po ugotowaniu dodać cukier lub miód – ilość w zależności od preferencji. Dodać maliny – kilka zostawić w całości na wierzch, resztę zmielić z kaszą.

 

Smacznego!

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ