Masło orzechowe to ostatnio jeden z najpopularniejszych produktów. Jest uznawane jako zdrowa i legalna przekąska. Wybierając dobre masła orzechowe, rzeczywiście można tak powiedzieć, ale nie każde masło orzechowe wpisuje się w standardy najlepszego masła orzechowego. Poniżej w artykule najlepsze masła orzechowe przetestowane przez naszą redaktorkę, które łączy przede wszystkim DOBRA jakość. Sprawdźcie opinie o poszczególnych produktach!

Masło orzechowe z orzechów ziemnych Planta Food

Uczciwe pisząc, masło orzechowe z Planta Food, to dla mnie najlepsze masło orzechowe z orzechów ziemnych, jakie miałam okazję próbować. Głównie pod względem smaku i konsystencji produktu. Smak jest bardzo zbliżony do smaku świeżych orzechów ziemnych i jedząc masło, mam wrażenie, jakbym jadła orzechy dopiero co wyjęte z łupin. Nie jest to wcale tak oczywista kwestia, przy masłach orzechowych innych producentów, w których niestety jedyne co czuć, to chemiczny posmak. W konsystencji podoba mi się to, że masło orzechowe z kawałkami orzechów nie jest bardzo zbite i twarde, ale kremowe i można swobodnie wybierać łyżeczką produkt. To właśnie ono jest moim faworytem, ponieważ masło gładkie przed spożyciem trzeba dokładnie wymieszać – na wierzchu wytrąca się olej, co jest jednak naturalnym procesem i nie wpływa na jakość produktu.

Jakość i skład masła orzechowego Planta Food nie ma sobie nic do zarzucenia. W skrócie pisząc – 100% orzechów, brak soli, brak cukru, brak oleju palmowego. Dzięki temu można je swobodnie dodawać do codziennej diety, bez obaw, że spożywamy coś niezdrowego. To masło jest idealnym rozwiązaniem, gdy nie chcemy łamać zasad naszego trybu żywieniowego, a jednocześnie mamy ochotę na taką przekąskę.

Cena: 15,80 zł / 450g

Gdzie kupić: Planta Food Sklep

Masło orzechowe z nerkowców, pistacjowe, migdałowe Primavika 

three kinds of peanut butter, almonds butter, pistachio butter, cashews butter on a table with little spoon and empty jar of the peanut butter

Kompletnie nie wiedziałam, że Primavika w swojej ofercie maseł orzechowych ma inne masła orzechowe, niż te z orzechów ziemnych, które zazwyczaj widziałam w marketach. W ofercie marki jest wiele wiele różnych maseł orzechowych, których u innych producentów nie znalazłam. Zachęcam zapoznać się z nimi i nie polegać wyłącznie na supermarketach, ponieważ do takich sklepów, zawsze będą wrzucane masła tradycyjne, po które sięgnie zwykły Kowalski. Oczywiście masła z orzechów arachidowych od Primavika też są pyszne, ale moim zdaniem warto przełamać schemat i spróbować czegoś bardziej oryginalnego.

1. Masło orzechowe z pistacji – masło pistacjowe prażone to dla mnie numer jeden! Nie three kinds of peanut butter, cashews butter in front of and on the background almonds butter and pistachio buttertylko jeśli chodzi o rodzaje maseł od Primavika, ale w ogóle. Przyznam szczerze, że nawet się nie spodziewałam, że jest masło z takich orzechów, bo u innych producentów ich zwyczajnie nie widziałam. Mówię tutaj oczywiście o maśle wysokiej jakości i dobrym składzie. W tym jest 99% pistacji i sól morska. I tyle. Dodatkowo, masło jest odpowiednie dla wegetarian i wegan. Słowem – PYCHA, jakbym jadła pistacje!

2. Masło orzechowe z nerkowców – kolejne pyszne masełko, o dobrym składzie (99% prażonych orzechów nerkowca i sól morska), odpowiednie dla wegan i wegetarian, słodkie jak prawdziwe nerkowce i o kremowej konsystencji. Nic dodać, nic ująć, jedyne do czego mogłabym się przyczepić to zbyt mały słoiczek 🙂

3. Masło orzechowe z migdałów – masło migdałowe wykonano z 99% prażonych migdałów i z dodatkiem soli morskiej. Nie wiem, jakie migdały zostały wykorzystane do produkcji, ponieważ masło jest dość słodkie, co oczywiście jest na plus. Być może to kwestia tego, że migdały zostały uprzednio prażone. Najlepiej sprawdza się u mnie do omleta z dodatkiem odżywki o smaku solonego karmelu!

Cena: Masło pistacjowe około 30zł / 185g; Masło z nerkowców około 14zł / 185g; Masło migdałowe około 16zł / 185g

Gdzie kupić: Primavika.pl

Masło migdałowe All Nutrition

Jeśli chodzi o świeże migdały, to za tym rodzajem orzechów nie przepadam. Są zbyt twarde i jakoś ten ich smak zbytnio do mnie nie przemawia. Za to jak spróbowałam masła z migdałów, to powiem szczerze, że bardzo pozytywnie się zaskoczyłam. Właśnie smakiem! Wiem, że nie  każde masło migdałowe smakuje tak samo, ale to z All Nutrition naprawdę robi konkurencję. Nie tylko jest pyszne, ono ma przede wszystkim bardzo dobrą jakość. To jest dla mnie najistotniejsze, bo smak to tak naprawdę kwestia gustu. Brak oleju palmowego, brak dodatku cukru i soli, 100% migdałów w składzie to wszystko, co sprawia, że po produkt można sięgać bez obaw, nawet na diecie. Jeśli chodzi o zawartość tłuszczu, to na 100g masła przypada 52g tłuszczu.

Masło migdałowe All Nutrition jest kremowe, to rodzaj masła smooth. Co jest najlepsze i jednocześnie nieco mnie zszokowało to fakt, że mimo kremowej konsystencji na wierzchu masła nie wytwarza się warstwa oleju. Dzięki temu, masło po odkręceniu wieczka można od razu jeść, bez konieczności wcześniejszego mieszania. Cóż mogę jeszcze dodać, jeśli szukacie zdrowej i pożywnej przekąski to śmiało spróbujcie masła migdałowego chociażby z All Nutrition. Możecie wybrać wersję 500g i aż 1kg!

Cena: 84,99 zł / 1kg

Gdzie kupić: Sklep SFD

Pasta orzechowa ViVio

Kremy czy musy orzechowe widziałam i próbowałam, ale PASTA ORZECHOWA to dla mnie zupełna nowość. Nie sposób było poznać ten produkt, a później zapisać go w moich rankingu dobrych maseł orzechowych, skoro ma bardzo dobry skład i smak 🙂

Pasty orzechowe (crunchy i smooth) są z orzechów ziemnych. W innych masłach zazwyczaj czuje się to albo w smaku albo w zapachu, a w tym produkcie zarówno poprzez smak, jak i zapach. Pasta crunchy, swoją konsystencją przypomina mi tradycyjne masła orzechowe. Z kolei pasta smooth rzeczywiście różni się konsystencją. Orzechy są bardzo dokładnie zmielone, produkt nie jest zbyt płynny i przypomina gęsty mus. Oba produkty są tak samo pyszne.

Czas na przyjrzenie się składowi past orzechowych ViVio: 100% orzechów arachidowych prażonych, a zawartość soli i cukru jest wynikiem występowania tych składników w surowych orzechach. I tyle 🙂 Zero dodatków, konserwantów, sztucznych składników, oleju palmowego…. Cenię sobie takie produkty!

Pasty orzechowe są zapakowane w szklanych słoikach o pojemności 900g. Nie dość, że jest to dużo przyjemności to jeszcze w szklanym opakowaniu, co nie powoduje wytwarzania się bisfenolu jak to jest w przypadku plastikowych opakowań.

Polecam spróbować, zwłaszcza pasty orzechowej smooth – to zdecydowanie mój faworyt.

Cena: 14,99zł

Gdzie kupić: Sklep ViVio

Masło orzechowe NutVit od OSTROVIT NUTRITION

Czasem próbując jednego produktu danej marki można albo natrafić na ten lepszy albo na ten gorszy produkt. Wtedy ocena i opinia nie są kompletne i realne. Dzięki temu, że miałam okazję spróbować aż 3 rodzajów maseł od marki OstroVit, mogę śmiało wydać opinię, która jest w pełni kompletna, a swoją drogą również bardzo pozytywna 🙂

 

1. 100% Almond Butter, czyli masło z migdałów – smakuje i pachnie, jak tradycyjne masła migdałowe. Jest płynne, kremowe i aksamitne. Nie ma kawałków orzechów, ten rodzaj masła jest zdecydowanie smoothie. Lubię migdały, a najbardziej w postaci całych orzechów, także mimo że to masło ma naturalny skład (100% prażonych migdałów; jest bez dodatku soli, cukru i oleju palmowego) to nie jest moim faworytem z opisanych trzech maseł. Nie zmienia to jednak faktu, że jest pyszne i ma bardzo dobry skład!

 

 

2. 100% Peanut + Sesame Butter, czyli masło z orzechów ziemnych z sezamem – to dla mnie absolutna nowość! Takiego masła jeszcze nigdy nie jadłam, a przeglądając rodzaje maseł u innych marek, wiem że ciężko jest je znaleźć w asortymencie. Skład masła to 90% prażonych orzechów arachidowych i 10% sezamu. Sezam jest w całości co nadaje fajną konsystencję produktowi. Dla fanów chałwy i tahini to masło na pewno przypadnie do gustu 🙂

 

3. 100% Cashew Butter, czyli masło z orzechów nerkowca i mój zdecydowany faworyt! Ten słodki zapach, ta kremowa i lekko gęsta konsystencja, te kawałki orzechów to jest właśnie TO! Skład, tradycyjnie jak przystało – 100% prażonych orzechów nerkowca. Tak, ja powyższe masła najlepiej sprawdzają się na omleta, tak masło z orzechów nerkowca najlepiej smakuje prosto ze słoiczka! 🙂

Cena: Almond Butter (500g) 42,90zł; Peanut + Sesame Butter (500g) 19,90zł; Cashew Butter (500g) 39,90zł

Gdzie kupić: OstroVit

Masło orzechowe z kawałkami orzechów Go On

To masło orzechowe z orzechów ziemnych jest również jednym z lepszych produktów z kategorii maseł orzechowych. W ostatnim czasie marka Go On (Dystrybutor Sante) wypuściła nowych trzeci smak masła orzechowego – dotychczas było masło orzechowe gładkie i z kawałkami orzechów. Dla mnie osobiście ten nowy produkt ma posmak czekolady i naprawdę polecam go spróbować. Smak jest inny, niż w masłach orzechowych, które próbowałam i naprawdę oryginalny.

Zaletą produktu jest dobra jakość: bez dodatku soli i cukru, a także bez oleju palmowego. Dzięki temu jest to rodzaj zdrowej i słodko-słonej przekąski, którą można dodawać do codziennych potraw. Ja najchętniej dodaję masło do omletów, naleśników, owsianki lub kanapek (wafle ryżowe + masło orzechowe + owoc) 🙂

Jedną z najlepszych rzeczy w maśle orzechowym Go On jest niska zawartość tłuszczu. W 100g jest to 46g tłuszczu, a wskaźnik ten w porównaniu z innymi masłami orzechowymi zdecydowanie wygrywa. W tego typu produktach, wartość tłuszczu na 100g to zazwyczaj ponad 50!

Cena: 12,98 zł / 470g*

Gdzie kupić: Auchan**

*Masła orzechowe Go On zazwyczaj kosztowały około 17 zł, tylko na promocji można było kupić je za około 13 zł, a nawet za 10 zł. W momencie, gdy rynek maseł orzechowych zaczął wprowadzać masła lepszej jakości, np. z nerkowców, migdałów itp., Go On zeszło z ceny za masła z orzechów arachidowych.

** W innych sklepach, zwłaszcza tych małych osiedlowych, cena za ten produkt sięga blisko 20 zł, dlatego polecam kupować w większych marketach.

Masło orzechowe Sante

Nie oszukując, masło orzechowe Sante jest dobre, ale nie jest to produkt wysoce dobrej jakości. Z ogromnej ilości maseł dostępnych na rynku, rzeczywiście jest lepszej jakości, jednak w porównaniu do naprawdę dobrych maseł, niestety jest produktem nieco gorszym. Wynika to przede wszystkim ze składu. Przepisuję go właśnie z etykiety na słoiczku: prażone orzeszki arachidowe 90%, olej słonecznikowy, tłuszcz palmowy całkowicie uwodorniony (zawartość tłuszczów trans < 0,2%), cukier, sól. Porównując sobie ten skład ze składem chociażby masła Go On czy Planta Food, zobaczycie że jest on nieco gorszy. Nadal jednak zakup właśnie tego masła będzie lepszym rozwiązaniem niż kupno masło-podobnych produktów, gdzie zawartość orzechów to jedynie około 50%.

Zaletą tego produktu jest pyszny smak i kremowa, bogata konsystencja! Niestety dobry smak masła wynika po części z obecności cukru, jedząc masło można wyczuć jego słodycz. Mimo to, cena i jakość jak najbardziej idą ze sobą w parze.

Cena: 9,98 zł / 350g

Gdzie kupić: Auchan**

**Uwaga zbliżona do tej przy maśle orzechowym Go On – najlepiej kupować masło w marketach, ponieważ w małych sklepikach cena jest o połowę wyższa.

Masło orzechowe z kawałkami orzeszków ziemnych Mister CHOC (produkt własny LIDLA)

To masło orzechowe to produkt własny sieci sklepów Lidl. Smak produktu jest jednym z najlepszych, konsystencja też jak najbardziej mi odpowiada (zarówno masła gładkiego, jak i tego z kawałkami orzechów). Niestety jakość produktu ma sobie wiele do zarzucenia. Pozwolę sobie przepisać go z etykiety słoiczka: 95% orzeszki ziemne, 1,7% olej z orzeszków ziemnych, olej palmowy, cukier trzcinowy, 1% sól. Co prawda nie zawiera cukru, mimo wszystko skład nie jest zadowalający. Nie jest to masło najgorszego sortu, ale z łatwością można znaleźć zdecydowanie lepsze i to w podobnej cenie. Na tzw. cheat meala to masło jak najbardziej się sprawdzi, ale dla własnego zdrowia, na codzień lepiej wybierać produkty ze składem lepszej jakości.

Cena: 9,99 zł / 454g

Gdzie kupić: Lidl

~Patrycja~

2 KOMENTARZE

  1. Nie robisz nic złego, myślę, że to piekarnik… Widocznie spadek temperatury jest jakiś kosmicznie drastyczny. Powiedz proszę czy na pewno nie otwierasz piekarnika?Wyjście jest takie – zostaw bezę z spokoju w 100 stopniach. Powinno być ok. Daj koniecznie znać 🙂

  2. Świetny ranking! Sam zrobiłem podobny na moim blogu! Primavika migdałowa jest mega! Masła ostrovite jak dla mnie trochę za suche. Osobiście jestem fanem Maslove. Vivio i ten produkt orzechowy z Lidla jakoś mi nie podeszły. Z tych kremów których nie opisałaś fajne są masła Terrasana. Trochę droższe, bo mają certyfikat BIO ale takiego nerkowca jak od nich jeszcze nie jadłem!!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ