Konieczność zdrowego odżywiania otworzyła przede mną całkiem nowe horyzonty kulinarne – cały czas zaskakuje mnie to, jak wiele zdrowych zamienników posiadają tradycyjne, białe produkty spożywcze tzn. mąka, makarony, pieczywo czy cukier. Dzięki temu nie muszę wcale rezygnować ze swoich ulubionych potraw, a jedynie nieco modyfikować stare przepisy. Szczególnie doceniłam uniwersalność kaszy jaglanej, z której można wyczarować nie tylko pyszny deser, ale też zdrowe kotlety – dobre i treściwe, a zarazem dietetyczne! Dziś zatem postanawiam obalić MIT i przekonać Was do tego, żeby kotlety też mogą być FIT! 🙂

Kotlety mielone inaczej, czyli kotlety z kaszy

Niestety, nie jestem na tyle zdolną kucharką, by samej wpaść na pomysł tak pysznego i zdrowego dania, jakim są kotlety z kaszy jaglanej, cukinii i marchewki. Przepis ten znalazłam na swoim ulubionym blogu kulinarnym – Kwestia Smaku – którego autorka już nie raz zaskoczyła mnie cudownymi przepisami na potrawy z kaszy jaglanej, jak również  z innych niskokalorycznych i lekkostrawnych produktów. Kotlety w wersji FIT są naprawdę smaczne i myślę, że przypadną do gustu nie tylko osobom dbającym o zdrowie i smukłą sylwetkę, ale wszystkim tym, którzy potrzebują jakiejś odmiany w codziennym menu obiadowym. Spróbujcie, a nie pożałujecie!

Kasza jaglana – przepis na zdrowe kotlety jaglane

 

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku lub łyżeczka czosnku sproszkowanego
  • 1 marchewka
  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka bulionu*
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki bułki tartej + bułka do panierki**
  • po łyżce posiekanej natki pietruszki i koperku
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia***

*bulion może być wołowy lub drobiowy, jeśli chcemy, aby nasze kotlety były bardziej mięsne 😉

**jeśli pulpety mają być naprawdę FIT, użyjmy bułki z pieczywa razowego lub pełnoziarnistego

***najzdrowszy będzie w tym przypadku olej kokosowy nierafinowany

Przepis:

  • Ugotować kaszę jaglaną na bulionie wraz ze startą na grubym oczku marchewką. Gotować do momentu aż kasza wchłonie cały płyn i będzie miękka. W tym czasie zetrzeć na tarce cukinię (odsączając nadmiar wody), cebulę i czosnek, a także posiekać natkę pietruszki i koperek.
  • Ugotowaną kaszę z marchewką przestudzić, a następnie wymieszać ją z posiekanymi i startymi wcześniej składnikami. Do masy dodać 3 łyżki bułki tartej, 1 jajko, szczyptę soli oraz pieprzu.
  • Przed smażeniem uformować w dłoni kilka kotletów, obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce tartej, a następnie smażyć na rozgrzanym tłuszczu po ok. 5 minut z każdej strony.
  • Kotlety doskonale smakują z surówką z marchewki, jabłka i majonezu.

Smacznego!

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ