Awokado to jeden z niewielu owoców o tak cennych właściwościach dla urody, zdrowia i naszego ogólnego samopoczucia. Wiele z nas nie zdaje sobie jednak sprawy z tego, że zarówno sam miąższ, jak i pestka, stanowią źródło wysokowartościowych substancji. Jeśli do tej pory po zjedzeniu owocu pestka awokado lądowała u Ciebie w koszu, być może od dziś całkowicie zmienisz do niej swój stosunek. Przedstawiamy właściwości i zastosowanie pestki awokado. Poznaj 5 możliwych sposobów na to, jak wykorzystać pestkę z awokado!

Pestka awokado właściwości i zastosowanie: peeling do twarzy lub ciała

Zmielona pestka awokado, zaraz po zmielonych ziarnach kawy, kryształkach cukru lub soli, to jeden z lepszych i częściej wykorzystywanych półproduktów do wykonywania domowego peelingu. Łącząc zmieloną pestkę z awokado z wybranym olejem, kremem, balsamem czy żelem, możemy stworzyć skuteczny, naturalny i bogaty w przeciwutleniacze peeling do twarzy lub ciała. Sprawdzi się on szczególnie dobrze u osób mających do czynienia z suchą, szorstką i wrażliwą skórą.

Jak wykorzystać pestkę awokado? Drzewko awokado

Czy wiesz, że z pestki awokado możesz wyhodować piękne, zielone drzewko zdobioące wnętrze Twojego domu? Aby tak mogło się stać, w pestkę awokado należy wbić trzy wykałaczki (dwie po przekątnej i jedną na wierzchołku), a następnie zanurzyć ją do ¾ wysokości w szklance napełnionej świeżą wodą, którą należy wymieniać codziennie. Po kilku tygodniach będziesz mogła zaobserwować pierwsze efekty w postaci pierwszych liści na łodydze drzewka awokado! Nie licz raczej na to, że drzewko wyda na świat kolejne owoce, ale będzie zdecydowanie stanowiło oryginalną ozdobę domu. Pamiętaj jednak o tym, by po wyrośnięciu rośliny, przesadzić ją w doniczkę o odpowiedniej wielkości.

Pestka z awokado – jak jeść?

Zmielona pestka awokado może stanowić doskonały dodatek nie tylko do peelingu, ale też owsianki, koktajlu, smoothie, jogurtu czy każdego innego, wybranego przez nas dania. Warto zaznaczyć, że pestka awokado jest bogatym źródłem zarówno przeciwutleniaczy, jak i wapniu, magnezu, potasu czy luteiny, czyli tych pierwiastków, które wzmacniają nasze serce, regulują poziom cukru we krwi, a także poprawiają wzrok. Istnieją też badania,które wykazały rozkurczające działanie pestek awokado, co może przyczynić się do złagodzenia bólów menstruacyjnych.

Co zrobić z pestką awokado? Naturalny konserwant

Pestka z awokado posiada swoje zastosowanie w kuchni również jako naturalny konserwant, zabezpieczający żywność przed fermentacją. To przede wszystkim ze względu na swoje niezwykle silne właściwości antyutleniające. Jeśli chcemy, aby przygotowane przez nas danie zachowało jak najdłużej swój oryginalny smak i soczysty kolor, wystarczy włożyć do niego pestkę awokado.

A Wy, w jaki sposób wykorzystujecie pestkę z awokado?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ